„Hrozná chyba.“ Zahradil to vedení ODS spočítal za Ukrajinu. I „hrozbu“ od opozice

20.03.2024 19:55 | Monitoring

Dlouholetý europoslanec Jan Zahradil nebude příští rok obhajovat mandát, kritizoval úřadování svého stranického šéfa a premiéra Petra Fialy (ODS): „Není úplně v pořádku to obrovské upřednostnění té zahraniční agendy – konfliktu na Ukrajině,“ řekl v pořadu X-Talk. ODS by se podle něj neměla vzpírat myšlence, že by se potkala s ANO v budoucí vládě, protože jde o standardní ukotvenou stranu. Svému kolegovi Pavlu Novotnému, který je k němu kritický, vzkázal, že by se měl držet zkrátka.

„Hrozná chyba.“ Zahradil to vedení ODS spočítal za Ukrajinu. I „hrozbu“ od opozice
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Úvodem Zahradil, který zůstane členem ODS, hovořil o svém návratu na domácí politickou scénu: „Samozřejmě bych rád do politiky ještě promlouval, ale tak nějak jsem si v posledních dvou třech letech rozmyslel, že to není jediná životní náplň, kterou člověk může dělat. Takže tomu nechávám volný průběh,“ uvedl v pořadu X-Talk na XTV.

Rozhodující pro něj budou volby 2025 a cesta, kterou se jeho domovská ODS po těchto volbách vydá, pokračoval Zahradil s tím, že není fanouškem koaličního spojení SPOLU. „Sice respektuji, že teď jsme toho součástí, že se ODS podařilo, byť velmi těsně, vyhrát volby. Asi se chce zopakovat tento model, ale já razím jinou strategii, že to nemůže být jediná cesta a že se na ni nesmíme vázat jako na jedinou variantu do budoucna,“ uvádí europoslanec Zahradil.

Nelíbí se mu současné směřování ODS. „Jasně že mně se ty posuny ODS, řekněme, k liberálnímu středu, nebo jak to nazvat zkratkovitě, k topkaření nebo topkizace ODS, nelíbí. Jsem devadesátkový ódeesák. Některé principy se nám trochu vypařily z té agendy, ale politické strany jsou setrvačné organizace. Tam když chcete udělat nějakou změnu, tak musíte počkat na správný timing a na správné politické prostředí. To si myslím, že teď nenastane, rozhodně ne na kongresu. Strana, která má předsedu a zároveň premiéra, se téměř nikdy nedopouští prudkých pohybů. Protože držíte exekutivní moc a nechcete rozkývat politickou sestavu, aby třeba padla vláda. I když se té vládě nedaří v průzkumech veřejného mínění, tak ta setrvačnost, ta víra, že se to ještě otočí, že to dobře dopadne, je silnější,“ předpokládá Jan Zahradil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

dezinformace

Co přesně je podle vás dezinformace? Nemyslíte, že by si to měl každý vyhodnotit sám? Myslíte, že pravda se pozná vždy na první pohled? Vždyť spousta věcí se prokáže až časem. To bylo třeba povyku, když byl někdo proti očkování proti covidu, protože lidi stejně neochrání a ejhle, za čas se ukázalo, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Neziskovky, ekonomický vítěz Zeleného údělu. Právník dodal podrobnosti

21:36 Neziskovky, ekonomický vítěz Zeleného údělu. Právník dodal podrobnosti

„Příkazy, zákazy, zátěž…,“ shrnuje důsledky Green Dealu právník specializující se na právo Evropské …